J123 napisał(a):Opinia spec. prasy "Swiat radio" na temat tego radyjka jest dobra. Mysle ze to dobry wybor. Sam nawet przymierzalem sie do niego. Duzo oczywiscie daje dobra anten - jak to w radiokomunikacji.
Jakosc samego audio zalezy od radia i tu wlasciwie niewiele mozna zmienic. Ciekawym dodatkiem moze byc dedykowany glosnik zewnetrzny ktory sporo wnosi w temacie poprawy jakosci dzwieku. W domu uzywam malego glosniczka zewnetrznego od profesjonalnego radia samochodowego UKF Yaesu z wbudowanymi filtrami pasywnymi (nie wiem czy ten President ma dodatkowe wyjscie glosnikowe?). Roznica pomiedzy dzwiekiem z wlasnego glosnika radia a tym zewnetrznym jest znaczaca.
Tak, jest wyjście zew "jack" na głośnik. Też się nad tym zastanawiałem, bo jak zamontuje się CB w szufladzie to ciężko czasami coś zrozumieć. Na początek podepnę głośnik z STi-R+ i zobaczę jak zagada. Za 2 tyg jadę na urlop i chyba podepnę słuchawkę, bo mała będzie spała w nocy. Ogólnie opcja jest przydatna, tylko muszę wypróbować.
Bury napisał(a):Mr Y napisał(a):
P.S. do tego mam magnetyczną antenę President Missouri
Mr Y
Mnie się wydaje, że cienka ta Twoja antena... w pewnych kręgach nazywają ją szpanerskim badziewiem uwielbianym przez złodziei

Hmm... szczerze to nie jestem specem od CB i się nie znam, więc ciężko mi coś porównać. Jednak jest to antena bardzo poręczna i pewnie dlatego lubią ją złodzieje. Co do jej jakości to jest dużo lepsza od
IC 100 Hustler, której też dużo widać na drodze a która to nawet z dobrego radia, robi szumiące pudło. Missouri też ciężko zahaczyć od gałęzie. Zasięg to do 3-4 km, gdzie słyszę czyściutko a potem zostaje 1km szumów i dalej nie ma mowy o komunikacji a ASC wycina resztę. Ja potrzebuję dojechać ze Śląska do Łodzi osobówką, wrzucić ją na dach Volva i śmigać tydzień w robocie a pod koniec tyg. powtórka z zamianą do osobówki. W weekend jest w bagażniku a w tygodniu, konia z rzędem który wejdzie na dach Volva aby ją ukraść i zdążyć to zrobić zanim dostanie pałą po jądrach

Co do szpanu to piszą sprzedawcy o niej tak:
Prezentuje się wzorowo
Antenka o wymiarach 72 cm. Ma możliwośc wypromieniowanie fali o długości 1/4 . Pięknie prezentująca się cewka (w szkle), super.
- więc to pewnie racja
Mnie bardziej interesuje dalszy opis:
Przekładanie anteny między samochodami.
Z tą anteną nie ma najmniejszego problemu. Wiadomo, że aby antena CB mogła wypromieniować odpowiednią długość fali musi być zestrojona do radia CB i masy samochodu. W antenie Missouri dzięki potężnej cewce SWR ma bardzo nieznaczne odchyły. Dzięki czemu ta antena nadaje się do stosowania na wielu samochodach bez konieczności każdorazowego jej strojenia.
Poza tym dostałem ją w spadku, więc darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda

Bayo