Tylko zarejestrowani użytkownicy mają pełen dostęp do forum.

Nieoznakowane ITD

Główne forum.

Moderator: JerryEvo

Nieoznakowane ITD

Post #1 przez Mr Y 13 lis 2011, 8:40

Znalazłem ciekawe auto ITD. Srebrny Fiat Scudo albo Citroen Jumpy (w każdym razie ten kształt ;-) ). Nie spodziewałem się, że takie auto poluje na Śląsku ale przezornie zszedłem im z obiektywu (110/50) i dobrze bo puścili się za busem z przyczepką a potem już tylko na niebiesko było :-o
Obrazek
Obrazek
Mr Y
Moderator
Moderator

Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum

Pochwały: 11
Miasto: Silesia
GG: 0

Nieoznakowane ITD

Post #2 przez Pieter 15 lis 2011, 14:34

o Citroenach to słyszałem, w Lublinie maja kilka C4 - ale Fiat pierwsze słyszę :szok:
był Bel Vector 995 ver. 4,5 z S7 jest Bel RX65e z fixem na Iskrę :D
Pieter
Pisarz

Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum

Miasto: Chelm

Nieoznakowane ITD

Post #3 przez Bury 21 lis 2011, 9:45

Mr Y napisał(a):Znalazłem ciekawe auto ITD. Srebrny Fiat Scudo albo Citroen Jumpy (w każdym razie ten kształt ;-) ). Nie spodziewałem się, że takie auto poluje na Śląsku ale przezornie zszedłem im z obiektywu (110/50) i dobrze bo puścili się za busem z przyczepką a potem już tylko na niebiesko było :-o

ITD może zatrzymywać pojazdy tylko i wyłącznie oznakowanymi sprzętami. Był przypadek, kiedy testowano videorapida 2, że poruszali się nieoznakowaną skodzianką należącą do Zuradu, lecz nic nie zatrzymywali, bo nie mogli. Bez paniki... :błaga:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :-D
Bury
Moderator
Moderator

Miasto: WAWA

Nieoznakowane ITD

Post #4 przez Mr Y 21 lis 2011, 19:23

Bury napisał(a):
Mr Y napisał(a):Znalazłem ciekawe auto ITD. Srebrny Fiat Scudo albo Citroen Jumpy (w każdym razie ten kształt ;-) ). Nie spodziewałem się, że takie auto poluje na Śląsku ale przezornie zszedłem im z obiektywu (110/50) i dobrze bo puścili się za busem z przyczepką a potem już tylko na niebiesko było :-o

ITD może zatrzymywać pojazdy tylko i wyłącznie oznakowanymi sprzętami. Był przypadek, kiedy testowano videorapida 2, że poruszali się nieoznakowaną skodzianką należącą do Zuradu, lecz nic nie zatrzymywali, bo nie mogli. Bez paniki... :błaga:[/quote

Nie wiem czy mogą, ale wiem że zatrzymali przede mną jadącego busa z przyczepką. Zapaliły im się niebieskie lampy za przyciemnianą tylną szybą i wyskoczyło dwóch panów na szaro ubranych z napisami na plecach "Inspekcja Transportu Drogowego". A to, że najprawdopodobniej był to videorejestrator wnioskuję po tym,że zauważyłem panel po stronie pasażera do obsługi VR, jak mnie wyprzedzali.
Obrazek
Obrazek
Mr Y
Moderator
Moderator

Nieoznakowane ITD

Post #5 przez Bury 22 lis 2011, 10:14

Na szaro :?: Dziwne. Może to przebierańcy byli :?: Trzeba było na Policję zadzwonić :-D A tak na serio... panel być może był od systemu SEPO. Był już raz dym w GITD bo motocykle sobie kupili... tak czy inaczej dziwna sprawa :-?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :-D
Bury
Moderator
Moderator

Nieoznakowane ITD

Post #6 przez Mr Y 22 paź 2012, 21:32

Renold5870 ma tego busa na zdjęciu. Blachy SK 0653X, może wrzuci ;-)

Bury to jak w końcu, ITD może czy nie może :?:
Obrazek
Obrazek
Mr Y
Moderator
Moderator

Nieoznakowane ITD

Post #7 przez Bury 24 paź 2012, 8:24

Jak doskonale wiemy Konstytucja Rzeczpospolitej gwarantuje nam stabilne prawo.... Zmiany chociażby w Kodeksie drogowym występujące co kilka tygodni nie destabilizują go :-D , jednak, jak już kiedyś słyszałem zmienność decyzji (prawa) świadczy o ciągłości dowodzenia, ciągłość tą w celu ustabilizowania tego prawa mamy zachowaną :-D . Więc (choć nie powinienem zaczynać zdania od "więc") ITD dostało nowe uprawnienia zmianą w Ustawie prawo o ruchu drogowym. Niestety już mogą i to robią. Po kraju hula co raz więcej osobówek nieoznakowanych ( w większości to jeżdżące kible takie jak Renault czy Skoda Octawia I). W mojej okolicy rej. zaczynają się od BI lub WR, nie wiem jak w kraju. Pewne jest, że funkcjonariusze ITD nie są wyszkoleni w tym zakresie i zawsze najpierw trzeba obejrzeć film :ugeek:
Bury
Moderator
Moderator

Nieoznakowane ITD

Post #8 przez shalashaska 22 gru 2012, 16:58

A ja mam takie pytanko: czy AR wykryje te nie oznakowane ITD co jada prawym pasem zgodnie z ograniczeniem prędkości i fotografują pojazdy od tyłu które jadą lewym pasem szybciej, pytam bo jakoś muszą mierzyć im prędkość zanim pstrykną fotkę i druga sprawa co zrobią jak kierowca wskaże im kierującego z Korei Północnej?
shalashaska
Redaktor naczelny

Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum

Pochwały: 2
Miasto: Krakow
Tlen: shalashaska

Nieoznakowane ITD

Post #9 przez Bury 23 gru 2012, 21:04

Dobry wykrywacz powinien wykryć. Kwestia tylko z jakiej odległości... wszystko uzależnione będzie od warunków drogowych i infrastrukturalnych. Innymi słowy mówiąc chodzi o to czy fale będą miały się o co poodbijać. W radiolkach ITD siedzą Ramety, stare ciągle te same. Plusem dla nas jest to, że łatwiej będzie wyhamować do odpowiedniej prędkości tzn. będziemy mieć więcej czasu na reakcję, gdyż FR będzie się poruszał w tym samym kierunku co my.

druga sprawa co zrobią jak kierowca wskaże im kierującego z Korei Północnej?

Wg mnie, powtarza się sprawa dotycząca "Straży Fotoradarowej", która spędzała im sen z oczu. Brak jest delegacji prawnej dla wykonywania czynności wobec osób innych niż kierujący pojazdem :D

Cytat z „PoRD”:
1. Kontrola ruchu drogowego w odniesieniu do kierującego pojazdem:
(...)
3) który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego
naruszenia przy użyciu:
a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,
b) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym
urządzeń rejestrujących,
(...)
– należy również do Inspekcji Transportu Drogowego.
2. W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 1, inspektorom Inspekcji Transportu Drogowego przysługują uprawnienia
określone w art. 129 ust. 1 i 2, w tym również wobec właściciela lub posiadacza
pojazdu.

Ale to były dwa pytanka :D
Wątek został przeniesiony z Śląskie przez Bury w dniu 23 gru 2012, 21:21.
Bury
Moderator
Moderator

Nieoznakowane ITD

Post #10 przez Bury 23 gru 2012, 21:32

Jest jeszcze jedna istotna sprawa...
Z tego co pamiętam, obsługujący urządzenie musi podczas jazdy odpowiednio wklepywać dopuszczalną prędkość obowiązującą na danym odcinku drogi. Co będzie gdy się pomyli, zapomni lub gdy poprostu nie da rady gdy będziemy na odcinku tzw. stopniowania dopuszczalnej prędkości np. na autostradzie przed bramkami ze 140 km/h na 40 km/h (100, 70, 50, 40) :?: Ze względu na zmianę przepisów w tym zakresie nikt fotki nie pokaże przed wnioskiem do sądu... choć i fotka bez współrzędnych GPS na niewiele się zda... weź tu im teraz wierz w ich sprawność psychomotoryczną... Musimy jednak wierzyć w Sądy i i powoływanych przez nich biegłych... ;-)
Bury
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do Forum główne