Tylko zarejestrowani użytkownicy mają pełen dostęp do forum.

Śledzimy doniesienia medialne

Główne forum.

Moderator: JerryEvo

Śledzimy doniesienia medialne

Post #211 przez Mr Y 27 mar 2013, 18:18

To dziwne. Od 1,5 roku jeżdżę po rzeszowszczyźnie i Alfy widuję tylko z PolCamem a ich taktyka nie wygląda aby używali Iskry :-?

LINK
Obrazek
Obrazek
Mr Y
Moderator
Moderator
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 683
Dołączył(a): 03 mar 2009, 16:17
Lokalizacja: Pd Poland
Pochwały: 11
Miasto: Silesia
Wiek: 33
GG: 0

Śledzimy doniesienia medialne

Post #212 przez marksss01 03 kwi 2013, 21:52

Dzisiaj natrafiłem na taki artykuł: http://moto.onet.pl/1679997,1,uliczni-p ... ml?node=13 Jak sądzicie - pic na wodę i fotomontaż, jak w przypadku BlueRidera czy może rzeczywiście istnieje techniczna możliwość zakłócania pracy radarów?
marksss01
Pisarz
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 16
Dołączył(a): 04 gru 2011, 0:19
Miasto: Warszawa
Wiek: 25
GG: 0

Śledzimy doniesienia medialne

Post #213 przez shalashaska 23 kwi 2013, 18:04

Wszystko jest możliwe. Jakoś muszą się komunikować z tymi FR a przecież nie będą wszystkiego robić na kablu.
Avatar użytkownika
shalashaska
Redaktor naczelny
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 134
Dołączył(a): 08 wrz 2009, 8:23
Pochwały: 2
Miasto: Krakow
Wiek: 35
GG: 0
Tlen: shalashaska

Śledzimy doniesienia medialne

Post #214 przez marksss01 25 kwi 2013, 19:45

Chodziło mi o możliwość zakłócania pomiaru prędkości wykonywanej przez fotoradar, nie o przesył zrobionych już zdjęć do centrali. Z artykułu wynika, że można zakłócać sam pomiar prędkości.
marksss01
Pisarz
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 16
Dołączył(a): 04 gru 2011, 0:19
Miasto: Warszawa
Wiek: 25
GG: 0

Śledzimy doniesienia medialne

Post #215 przez JerryEvo 25 kwi 2013, 20:23

Konkretnego egzemplarza fotoradaru tak. Natomiast uniwersalne urządzenie można włożyć między bajki.
Avatar użytkownika
JerryEvo
Ekspert
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 1419
Dołączył(a): 25 gru 2007, 22:32
Lokalizacja: Warszawa
Miasto: Warszawa
Wiek: 30

Śledzimy doniesienia medialne

Post #216 przez marksss01 29 kwi 2013, 20:00

Ale w takim razie, jeśli uniwersalne urządzenie byłoby połączeniem zakłócaczy zaprojektowanych pod konkretne radary - niejako podobnie, jak w przypadku antylasera - to już chyba byłoby to możliwe :). No chyba, że to jest tylko możliwość teoretyczna, a w praktyce byłoby to zbyt skomplikowane technicznie, zbyt drogie w produkcji itp. itd.
marksss01
Pisarz
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 16
Dołączył(a): 04 gru 2011, 0:19
Miasto: Warszawa
Wiek: 25
GG: 0

Śledzimy doniesienia medialne

Post #217 przez JerryEvo 02 maja 2013, 17:37

Nie konkretne typy ale konkretne egzemplarze. W Polsce jest >1500 radarów ręcznych, koło 500 fotoradarów...
Avatar użytkownika
JerryEvo
Ekspert
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 1419
Dołączył(a): 25 gru 2007, 22:32
Lokalizacja: Warszawa
Miasto: Warszawa
Wiek: 30

Śledzimy doniesienia medialne

Post #218 przez marksss01 02 maja 2013, 19:19

Czy mógłbyś trochę przybliżyć, dlaczego w przypadku radarów nie można stworzyć urządzenia działającego jak antylaser? Rozumiem, że różne urządzenia tego samego producenta i typu mogą pracować na nieco innych częstotliwościach, jednak chyba algorytm pomiaru jest wśród nich taki sam? Czy wtedy taki "zakłócacz radarów" nie mógłby przeczesywać pasm, na których pracują znane radary i po wykryciu znanego mu typu radaru zakłócić jego pracę? Na takiej zasadzie chyba działają antylasery (wyprowadź mnie proszę z błędu, jeśli się mylę). Czy może w przypadku pomiaru radarem nie można określić, jaki radar nas mierzy?
marksss01
Pisarz
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 16
Dołączył(a): 04 gru 2011, 0:19
Miasto: Warszawa
Wiek: 25
GG: 0

Śledzimy doniesienia medialne

Post #219 przez JerryEvo 02 maja 2013, 19:31

Laser mierzy pośrednio co daje czas na analizę i zakłócanie.
Radar mierzy bezpośrednio. W bardzo krótkim czasie trzeba by było wykryć sygnał radarowy, zmierzyć jego dokładną częstotliwość, uwzględnić prędkość pojazdu, wysłać sygnał, który byłby dużo silniejszy od odbicia - technicznie niewykonalne.
W przypadku Iskry dodatkowo jest problem wyboru szybszego więc cała zabawa jeszcze trudniejsza.
Avatar użytkownika
JerryEvo
Ekspert
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 1419
Dołączył(a): 25 gru 2007, 22:32
Lokalizacja: Warszawa
Miasto: Warszawa
Wiek: 30

Śledzimy doniesienia medialne

Post #220 przez marksss01 07 maja 2013, 20:44

Teraz wszystko jasne, dzięki za wyjaśnienie :).
marksss01
Pisarz
 
Ilość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forumIlość lat na forum
 
Posty: 16
Dołączył(a): 04 gru 2011, 0:19
Miasto: Warszawa
Wiek: 25
GG: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum główne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron